Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

<< Οι συμπτώσεις δεν είναι πολυτέλεια, είναι η άλλη όψη του πεπρωμένου καί κάτι επιπλέον >> είπε ο Τζόουνς.
<< Τι άλλο? είπε ο Μορίνι.
<< Κάτι που του διέφευγε του φίλου μου για έναν πολύ απλό και κατανοητό λόγο.Ο φίλος μου πίστευε στην ανθρωπότητα, συνεπώς πίστευε στην τάξη, στην τάξη της ζωγραφικής και στην τάξη του λόγου, διότι η ζωγραφική δεν γίνεται με τίποτα άλλο. Πίστευε στη λύτρωση. Κατά βάθος είναι πιθανό να πίστευε ακόμα και στην πρόοδο.
Η σύμπτωση, αντιθέτως,είναι η απόλυτη ελευθερία στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι από την ίδια μας την φύση. Η σύμπτωση δεν υπακούει σε νόμους και αν υπακούει σε κάποιους εμείς τους αγνοούμε. Η σύμπτωση αν μου επιτρέπετε την παρομοίωση είναι σαν Θεός που εκδηλώνεται κάθε δευτερόλεπτο εδώ στον πλανήτη μας.'Ενας Θεός ακατανόητος, με ακατανόητες ενέργειες κατευθυνόμενες στα ακατανόητα πλασματά του. Σ'αυτόν τον τυφώνα, σ'αυτήν την σύνθλιψη οστών, πραγματοποιείται η κοινωνιά.Κοινωνεί το τυχαίο με τα αποτελέσματά του και εμείς κοινωνούμε με τα αποτελέσματα.

αποσπ. 2666 - Roberto Bolano



1 σχόλιο:




  1. Coincidence obeys no laws and if it does we don't know what they are. Coincidence, if you'll permit me the simile, is like the manifestation of God at every moment on our planet. A senseless God making senseless gestures at his senseless creatures. In that hurricane, in that osseous implosion, we find communion.

    Roberto Bolaño / 2666 / 2004


    Le hasard, c'est peut-être le pseudonyme de Dieu quand il ne veut pas signer.

    Théophile Gautier / The Cross of Berny or Irene's Lovers / c1873


    A roll of the dice will never abolish chance.

    Stéphane Mallarmé / Un coup de dés jamais n’abolira le hasard / 1897


    Coincidences are spiritual puns

    Gilbert K. Chesterton / Irish Impressions / 1919

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή